تغییرات گسترده ایران در پیش نویس برادعی
تغییرات گسترده ایران در پیش نویس برادعی
یک مقام ایرانی آگاه گزارش داد ایران خواستار اصلاحاتی در پیش نویس توافق وین است. این مقام آگاه تصریح کرده تهران با چارچوب کلی این پیش نویس موافقت خواهد کرد اما خواستار انجام اصلاحات مهمی در آن است.
همزمان با اتمام بازرسی های چهارکارشناس آژانس بین المللی انرژی اتمی از سایت هسته یی فردو که در نزدیکی قم قرار دارد، برخی منابع از احتمال ارائه پاسخ تهران به پیش نویس مذاکرات وین تا فردا خبر دادند. شبکه تلویزیونی العالم نیز به نقل از یک مقام ایرانی آگاه گزارش داد ایران خواستار اصلاحاتی در پیش نویس توافق وین است.
به گزارش ایرنا این مقام آگاه تصریح کرده تهران با چارچوب کلی این پیش نویس موافقت خواهد کرد اما خواستار انجام اصلاحات مهمی در آن است.ایران از چهارشنبه گذشته که متن پیش نویس پیشنهاد آژانس در خصوص نحوه خرید سوخت رآکتور تهران را دریافت کرد، در حال بررسی دقیق ابعاد مختلف موافقتنامه مذکور است که براساس آن در ازای ارسال تمام اورانیوم هایی که تاکنون غنی سازی کرده، می تواند اورانیوم غنی شده 20 درصد دریافت کند.
حضور این چهار بازرس در تهران که مورد توجه زیادی قرار گرفته است برای سه روز برنامه ریزی شده بود که دیروز به پایان رسید و آنان تهران را بامداد سه شنبه ترک کردند.همزمان با اتمام این بازرسی ها از سایت فردو سخنگوی وزارت خارجه امریکا اعلام کرد گزارش آژانس از بازرسی فردو را هرچه باشد، می پذیرد.به گزارش فارس یان کلی سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده با بیان اینکه گزارشی از این بازرسی توسط آژانس تهیه شده، افزود؛ متن گزارش شامل هرگونه اطلاعاتی که باشد قابل احترام است.
به گزارش فارس، «یان کلی» در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر آنکه چه نتیجه یی از بازرسی سایت هسته یی «فردو» به دست آمد، اعلام کرد؛ من فکر می کنم گزارش هایی که از این بازرسی تهیه شده است شامل هرگونه اطلاعاتی که باشد، قابل احترام است. خبرنگاران از کلی درباره اطلاع داشتن وی از متن این گزارش سوال کردند و وی در پاسخ به آنها اعلام کرد این گزارش دیروز آماده شده است و هنوز ما را از آن آگاه نکرده اند. سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا همچنین تصریح کرد مکالمه تلفنی میان مدیران سیاسی شش کشور بزرگ جهان صورت گرفته است و «ویلیام برنز» معاون وزیر امور خارجه امریکا نیز به عنوان نماینده امریکا در این مکالمه شرکت داشت.
به گفته وی این مدیران درباره اهمیت همبستگی گروه 1«5 در رویکرد آنها درباره برنامه هسته یی ایران بحث و مذاکره کردند و همچنین درباره نحوه تدارک دور دوم نشست ژنو گفت وگوهایی انجام دادند اما به طور کلی مساله برگزاری دور دوم نشست موضوع مورد بحث «خاویر سولانا» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا و مقامات ایرانی است اما هنوز تصمیمی در این باره اتخاذ نشده است. وی در پاسخ به این سوال که امریکا اعلام کرده است اگر ایران به طور کامل با توافقنامه اورانیوم غنی شده با درصد غنای پایین موافقت نکند، نشست دیگری برگزار نخواهد شد، اعلام کرد گمان نمی کنم برگزاری دور دوم نشست ژنو ارتباطی به این موضوع داشته باشد.
توافق در آن زمینه در دور اول نشست ژنو که چند هفته پیش برگزار شد، از اهمیت ویژه یی برخوردار است اما من فکر نمی کنم ارتباطی میان دور بعدی نشست با این توافقنامه وجود داشته باشد. همچنین بی بی سی گزارش داد مذاکره تلفنی اعضای گروه 1«5 با یکدیگر به موضوع نیاز به اتحاد گروه با هم در اتخاذ رویکردی یکسان نسبت به مساله اتمی ایران اختصاص یافته بود. اعضای 1«5 متشکل از امریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین است که خاویر سولانا در تلاش است نشست دیگری بین این گروه و ایران برگزار کند. گروه 1«5 بعد از 18 ماه، اولین دیدار خود را با تهران نهم مهرماه در ژنو انجام داد. همزمان با رایزنی تلفنی 1«5 با یکدیگر، وزیران خارجه اتحادیه اروپا نیز نشستی را درخصوص موضوع هسته یی ایران برگزار کردند.
27 وزیر مفاد و مسائل مطرح شده در مذاکرات ژنو را که نهم مهر انجام شد، مورد بررسی قرار دادند. اما در حالی که یک هفته از برگزاری نشست وین می گذرد و پیش نویس متن توافق ارسال سوخت هسته یی به تهران هفت روزی است که در اختیار پایتخت چهار کشور ایران، امریکا، روسیه و فرانسه قرار گرفته، کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران از آن بی خبر است. حسن سبحانی نیا نایب رئیس این کمیسیون با اعلام این مطلب تصریح کرد؛ کمیسیون امنیت ملی از جزییات متن پیش نویس موافقتنامه تامین سوخت رآکتور تهران بی اطلاع است.
در همین حال رئیس کمیسیون امنیت ملی گفت؛ بخشی از سوخت 5/3 درصد غنی شده را تحویل کشورهای طرف توافق بدهیم و وقتی سوخت 20 درصد غنی شده را تحویل گرفتیم، 5/3 درصد بعدی را تحویل دهیم، یعنی به این صورت نباشد که همه سوخت خود را یکجا تحویل دهیم. گفتنی است؛ بروجردی پیش از این در گفت وگو با العالم گفته بود، علاقه مندیم سوخت 20 درصد غنی شده را بخریم، نه اینکه سوخت خودمان را تحویل دهیم.
کلمات کلیدی :
» نظر