افروغ:فضا اینگونه نمیماند و دگرگون میشود
افروغ:فضا اینگونه نمیماند و دگرگون میشود
افرادی که دم از استدلال میزنند پس در کجا میخواهند از آن استفاده کنند؟ اصلا فلسفه نمایشگاه مطبوعات چیست؟ این محل باید محملی برای مواجهه منطقی میان افکار مختلف باشد و جایی برای برخورد فیزیکی و هیجانی نیست و شاید اگر در کوچه و بازار شاهد این نوع برخوردها باشیم مذموم نباشد، اما وقتی صاحبان رسانه اینگونه رفتار کنند باید تجدیدنظر جدی در خودشان انجام دهند.
به گزارش ایلنا عماد افروغ در در پاسخ به سوالی در خصوص برخی درگیریها در نمایشگاه مطبوعات اظهار داشت: با توجه به شناختی که از شواهد و قرائن این نمایشگاه از پیش از برگزاری آن داشتم، رغبتی به حضور در آن پیدا نکردم.
این اصولگرای منتقد دولت با طرح این سوال که اگر اهل رسانه اهل گفتوگو و منطق نباشند این توقع را باید از چه کسانی داشته باشیم؟ افزود: من هم این را شنیدهام که با برخوردهای فیزیکی و اهانت زمینهای فراهم شده که برخی فعالان سیاسی محل نمایشگاه را ترک کنند، در حالی که اگر عدهای خیال می کنند در این مواجهات فیزیکی برنده شدهاند اشتباه میکنند.
نماینده مجلس هفتم با بیان اینکه مواجهات فرهنگی و معرفتی مانند یک بازی 90 دقیقهای است، تصریح کرد: من متاسفم که این برخوردهای هیجانی را همواره داشتهایم، هرچند که ممکن است از سوی گروههای مختلف این برخوردها شدت و ضعف داشته باشد اما در هر حال در همه گروهها مشاهده شده است.
وی ادامه داد: اگر افراد وابستگی به یک جریان خاص دارند پس از اینگونه برخوردها باید نگران سرنوشت جریان سیاسی خودشان باشند چون این شیوه برخورد پس از این ادامه خواهد یافت و در سرانجام گروه آنها موثر است.
افروغ با بیان اینکه نگرانی ما بحث معرفت و اخلاق و مواجهه اخلاقی با موضوعات مختلف است، اظهار داشت: این سوال در جای خود باقی است که افرادی که دم از استدلال میزنند پس در کجا میخواهند از آن استفاده کنند؟ اصلا فلسفه نمایشگاه مطبوعات چیست؟ این محل باید محملی برای مواجهه منطقی میان افکار مختلف باشد و جایی برای برخورد فیزیکی و هیجانی نیست و شاید اگر در کوچه و بازار شاهد این نوع برخوردها باشیم مذموم نباشد، اما وقتی صاحبان رسانه اینگونه رفتار کنند باید تجدیدنظر جدی در خودشان انجام دهند.
نماینده مجلس هفتم با تاکید بر اینکه اگر ما برخورد منطقی و قانونی را توصیه میکنیم باید به قالبهای منطقی هم تن دهیم، خاطرنشان کرد: مگر حکم قضایی صادر شده یا دادگاهی تشکیل شده است که ما دست به برخوردهای هیجانی میزنیم؟ و اگر هم شور و نشاط سیاسی میخواهیم باید اختلاف سلیقه را به رسمیت بشناسیم.
افروغ خطاب به برخی افراد که دست به حرکتهای خشونتآمیز میزنند هشدار داد: بدون تردید فضا اینچنین نمیماند و دگرگون میشود اما من نگران کمیت و کیفیت این دگرگونی هستم و خوف آن دارم که آسیبی به نظام و چارچوبهای ارزشی و اخلاقی وارد شود، زیرا ما باید از برخوردهای هیجانی در گذشته درس بگیریم و به خصوص از انجام آن در محیطهایی چون نمایشگاه مطبوعات پرهیز کنیم.
وی ضمن بر حذر داشتن همه از برخوردهای حذفی و واگنی تاکید کرد: انجام حرکتهای عقلانی موجب رشد جامعه میشود و فقط به این فکر نکنیم که هماکنون قدرت دست ماست و به یاد بیاوریم که وقتی قدرت نداشتیم چه حال و هوایی داشتیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: حالا معنای این فرمایش حضرت امیر(ع) را میفهمم که فرمود "زکات قدرت داشتن انصاف است" و بر اساس همین حدیث اگر کسی پرسشی از ما دارد باید اجازه مطرح شدن آن را بدهیم.
افروغ در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه "دلیل به کارگیری روشهای خشن توسط برخی گروهها برای توجیه منطق خود برای مخالفان چیست؟"، اظهار داشت: در جایی که گفتوگو باید صورت گیرد سعه صدر و تبعیت از منطق گفتوگو، استدلال و احتجاج مورد نیاز است، زیرا ممکن است انسان در هنگام بحث، به این خاطر که با اختلاف سلیقه مواجه است از خود واکنش منفی نشان دهد اما باید خویشتنداری کرده و صبر و متانت به خرج دهیم و با پیروی از قوانین استدلال و آگاه فرض کردن مخالف کار را به پیش ببریم همانگونه که قرآن کریم میفرماید "اگر صادق هستید برهان خود را بیاورید".
وی با بیان اینکه هیچ شیوهای برای پیشبرد معرفت عقلانی در جامعه جز گفتوگوی آمیخته با احتجاج نمیشناسم، تصریح کرد: البته این شیوه وقتی که دشمن به سرزمین حمله میکند یا وقتی عدهای با توطئه میخواهند جامعه را متلاشی کنند نتیجهای ندارد اما واقعا در هیچ شرایطی نمیتوانیم بدون ادله و سند همدیگر را متهم کنیم.
افروغ در ادامه تصریح کرد: به نظر میرسد درک مبنایی لازم وجود ندارد و سطحی اندیشیها و منفعتطلبیهایی در میان برخی گروهها وجود دارد که شاید نیت بدی نداشته باشند و میزان آگاهی آنها پایین باشد.
وی تاکید کرد: صبر و متانت و آگاهی لازمه جامعه سالم است، همانگونه که ائمه هدی(علیهم السلام) نیز ما را به بکارگیری این شیوه دعوت کردند و ما هم باید به آن تن دهیم.
نماینده مجلس هفتم با اشاره به فضای موجود در جامعه خاطرنشان کرد: متاسفانه مدتی است این شیوههای رفتاری وجود دارد که میتوان گفت از شائبهها و شبهههای حضور در قدرت است، زیرا اگر کسی در قدرت باشد احتمال برخوردهای تند نیز بیشتر می شود.
وی یادآور شد: قبل از انقلاب که جمهوری اسلامی هم نبود بزرگان دین در برابر شبهات و صبر و متانت زیادی به خرج میدادند، زیرا امکان خاصی برای برخورد نداشتند اما انسان وقتی به قدرت میرسد یا برای حفظ قدرت هر کاری میکند و یا با قدرت قهریه میخواهد با مخالفان برخورد کند.
افروغ خاطرنشان کرد: وقتی بحران فعلی را با گذشته مقایسه میکنیم میبینیم که در آن زمان مسلمانان و به خصوص روشنفکران اگر یک ذره خوبی در طرف مقابل میدیدند با دیده منت آن را قبول میکردند و تلاش میکردند آن را تقویت کرده و پر و بال دهند اما پس از انقلاب اگر کسی یک ذره هم خطایی مرتکب میشود تمام سوابق او نادیده گرفته میشود که این ویژگی از آفتهای قدرت است و جزو سیره معصومین و شیوه عملی امام(ره) نیست.
این جامعهشناس در پایان با بیان اینکه اگر حکومت ما اسلامی است باید به سیره ائمه و معصومین رجوع کنیم و اگر میخواهیم جامعه رشد کند نباید صرفا به شیوههای عاطفی، هیجانی و قهری متوسل شویم، توصیه کرد: وجود این رفتارهای ناپسند تربیت درونی، اخلاقی و عاطفی در جامعه را می طلبد.
کلمات کلیدی :
» نظر