سفارش تبلیغ
صبا ویژن

صدای بزرگترین افتتاح انتخاباتی هم درآمد

صدای بزرگترین افتتاح انتخاباتی هم درآمد

با وجود گذشت 160 روز از افتتاح رسمی طرح تزریق گاز آغاجاری به عنوان بزرگترین طرح تزریق گاز خاورمیانه، به دلایل مختلف هنوز این پروژه ملی در مدار بهره برداری قرار نگرفته است و گویا این افتتاح که 4 روز قبل از انتخابات انجام شده هم نمایشی بوده است.

با وجود گذشت 160 روز از افتتاح رسمی طرح تزریق گاز آغاجاری به عنوان بزرگترین طرح تزریق گاز خاورمیانه، به دلایل مختلف هنوز این پروژه ملی در مدار بهره برداری قرار نگرفته است و گویا این افتتاح که 4 روز قبل از انتخابات انجام شده هم نمایشی بوده است.

به گزارش خبرنگار مهر، تزریق روزانه 2 میلیارد فوت مکعب گاز فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی به مخزن آغاجاری برای دستیابی به 2 میلیارد بشکه نفت بیشتر، افزایش برداشت و جلوگیری از کاهش فشار مخزن و بالا بردن تولید تا سقف 300 هزار بشکه در روز از مهمترین اهداف راه‌اندازی طرح تزریق گاز به چاههای نفتی آغاجاری است.

شرکت ملی نفت ایران برای اجرایی کردن این طرح ملی ساخت ایستگاه تزریق گاز، حفاری 19حلقه چاه تزریق جدید، سه حلقه چاه تعمیری در بخش بالادستی و خط لوله پنجم سراسری به طول 504 کیلومتر و 3 ایستگاه تقویت فشار گاز را در برنامه خود گنجانده بود.

اما هم اکنون با وجود گذشت 160 روز از افتتاح رسمی(18 خرداد ماه 1388) این طرح ملی به دلایل مختلف امکان بهره برداری از آن فراهم نشده است.

دلایل به بهره برداری نرسیدن طرح تزریق گاز آغاجاری

به گزارش مهر، مسئولان شرکت نفت در مراسم افتتاحیه این طرح ملی به دلیل آماده نبودن خط لوله پنجم سراسری (خط لوله انتقال گاز ترش) و عدم امکان انتقال گاز فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی با انجام یک عملیات هات تپ (Hot Tap) و گرفتن انشعابی از خط لوله ششم سراسری اقدام به افتتاح آن با گاز شیرین شده کردند.

بر اساس اعلام مسئولان شرکت ملی گاز، هم اکنون ساخت خط لوله پنجم سراسری و 3 تاسیسات تقویت فشار گاز آن به پایان رسیده به طوری که امکان انتقال گازهای ترش فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی به مخزن نفتی آغاجاری فراهم شده است.

با وجود آماده بودن خط لوله پنجم سراسری اما هنوز درباره واگذاری مدیریت و راهبری این خط لوله به دلیل پایین بودن ایمنی انتقال گاز ترش (وجود 4500 پی پی ام گوگرد در گاز) ما بین مسئولان شرکت ملی نفت و گاز اختلاف نظر وجود دارد به طوری که هیچ کدام از دو طرف حاضر به پذیرش ریسک مدیریت این خط لوله نیستند.

از سوی دیگر، یکی از مسئولان شرکت ملی نفت اخیرا اعلام کرده است: یکی از دلایل تعویق در بهره برداری از طرح تزریق گاز آغاجاری آماده نبودن تاسیسات سرچاهی و تزریقی این پروژه در منطقه آغاجاری است.

این مقام مسئول تاخیر در تکمیل طرح توسعه فازهای 9 و 10 پارس جنوبی را یکی دیگر از دلایل تاخیر در راه اندازی طرح تزریق گاز آغاجاری عنوان کرده و یادآور شده است: از سال گذشته تاکنون گاز تولیدی فازهای 6 تا 8 برای استفاده در شبکه داخلی به پالایشگاههای فاز 9 و 10 پارس جنوبی منتقل شده و عملا گازی برای تزریق به آغاجاری باقی نمانده است.

این در حالی است که طرح توسعه فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی هم برای تولید روزانه 104 میلیون متر مکعب پس از گذشت یکسال از افتتاح این طرح در 30 مهر ماه سالجاری تکمیل شده است.

پیش بینی می شود با توجه به رشد مصرف گاز در بخشهای خانگی و تجاری در ماههای باقیمانده از سال و عدم امکان تولید گاز از فازهای 9 و 10 پارس جنوبی، باز هم براساس روال ماههای اخیر گازهای ترش فازهای 6 تا 8 پس از شیرین سازی به شبکه خانگی تزریق شود.

اظهار نظر مسئولان در مورد دلایل تاخیر

ناجی سعدونی مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (مجری طرح) اردیبهشت ماه امسال در جمع خبرنگاران با بیان اینکه افتتاح این طرح با تزریق روزانه 500 میلیون فوت مکعب گاز آغاز می شود، گفته بود: تا پایان تابستان تزریق به 22 حلقه چاه تکمیل و به روزانه 2 میلیارد فوت مکعب می رسد.

اما پس از گذشت 126 روز از افتتاح طرح تزریق گاز آغاجاری، سیف الله جشن ساز مدیرعامل شرکت ملی نفت 20 مهر ماه امسال در گزارشی به وزیر نفت با اشاره به تاخیر در تزریق گاز پارس جنوبی به مخازن نفتی آغاجاری، گفته بود: آماده نبودن خط لوله پنجم سراسری عامل تاخیر ایجاد شده در تزریق گازهای پارس جنوبی به مخزن آغاجاری است.

این معاون وزیر نفت با بیان اینکه هم اکنون آمادگی تحویل روزانه 25 میلیون متر مکعب گاز ترش در شرکت نفت وجود دارد، اظهار کرده بود: از شرکت گاز درخواست شده تا هر چه سریعتر خط لوله پنجم سراسری را برای انتقال گاز فازهای 6 تا 8 پارس جنوبی به آغاجاری عملیاتی کند.

این در حالی است که جواد اوجی مدیرعامل شرکت ملی گاز اخیرا با تاکید بر اینکه هم اکنون خط لوله پنجم سراسری آماده انتقال گازهای پارس جنوبی به آغاجاری است، به خبرنگار مهر گفته است: به نظر می رسد موانعی در بخش بالادستی طرح تزریق گاز به مخزن آغاجاری وجود داشته باشد.

ارزیابی‌ های کارشناسان نشان می‌دهد که با تزریق 2 میلیارد فوت مکعب گاز به آغاجاری امکان برداشت 2 تا 5 میلیارد بشکه نفت بیشتر از این مخزن فراهم می شود.

در حال حاضر تولید میدان آغاجاری روزانه حدود 130هزار بشکه نفت است که در صورت تزریق گاز این میزان تولید تا سقف 300 هزار بشکه قابل افزایش بوده و این در حالی است که پیش بینی می شود اگر تزریق گاز انجام نشود طی سالهای آینده تولید نفت از این میدان به 50 هزار بشکه در روز کاهش یابد. 


» نظر