حدیث عنوان بصری

 

عنوان بصری مرد مسنی که نود و پنج سال از عمرش گذشته بود می‏گوید: من سالها پیش مالک بن انس جهت یادگیری حدیث می‏رفتم وقتی امام صادق(ع) به مدینه آمد پیش حضرت رفتم و دوست داشتم چنانکه از مالک حدیث فرا گرفته بودم از آن حضرت نیز فرا گیرم. امام از رفت و آمد با من عذر آوردند و فرمودند: مشغله من زیاد است علاوه بر ان در ساعات شبانه روز مشغول به اذکار و اورادی هستم. مرا از کارها و ذکرهایم باز ندار و به مانند گذشته پیش مالک برو و از او حدیث بگیر [احتمالاً چون عنوان بصری امام صادق را فردی به مانند مالک بن انس می‏دانست حضرت از رفت و آمد با او عذر آوردند].
عنوان بصری می‏گوید: من از سخن امام صادق اندوهگین شدم و از نزد آن حضرت بیرون آمدم و با خود گفتم اگر امام در من خیری می‏دید از رفت و آمد با من عذر نمی‏خواست به مسجد پیامبر رفتم و به قبر پیامبر(ص) سلام دادم و فردای آن روز دوباره به زیارت پیامبر رفتم و دو رکعت نماز خواندم و از خداوند خواستم قلب امام صادق(ع) را به من مهربان گرداند و مرا از علوم آن حضرت روزی نماید تا به راه راست هدایت یابم. پس از زیارت پیامبر ناراحت به خانه‏ام بازگشتم و چون محبت امام به قلبم نشسته بود پیش مالک نرفتم و فقط برای نماز از خانه بیرون می‏آمدم تا این که صبرم تمام شد و پس از نماز عصر به سمت خانه امام صادق(ع) رفتم و اجازه ورود خواستم خادم حضرت آمد و گفت چه می‏خواهی گفتم جهت عرض سلام آمده‏ام. خادم گفت حضرت مشغول نماز است دم درب ایستادم چیزی نگذشته بود که خادم حضرت آمد و گفت داخل شود. داخل شدم و بر آن حضرت سلام کردم حضرت پاسخ دادند و فرمودند: بنشین خداوند ترا بیامرزد نشستم حضرت سر بزیر افکندند و پس از مدتی سر را بلند کردند و فرمودند کینه ات چیست گفتم ابوعبدالله حضرت فرمودند خداوند به تو توفیق دهد و کنیه‏ات را ثابت بدارد خواسته ات چیست ای ابوعبدالله؟ عنوان می‏گوید با خودم گفتم اگر ثمره دیدار با امام فقط همین دعا باشد مرا کافی است گفتم من از خداوند خواستم قلب شما را به من مهربان گرداند و از علوم شما مرا روزی فرماید و امیدوارم که خواسته‏ام عملی شود. حضرت فرمودند: ای ابوعبدالله علم به خواندن و فراگرفتن نمی‏باشد بلکه نوری است که می‏تابد در قلب هر کس که خداوند بخواهد او را هدایت نماید. پس اگر علم خواهی از خودت در مرحله اول عبودیت را بخواه و علم را به عمل کردن به آن طلب کن و از خداوند طلب فهم کن تا خداوند به تو بفماند. عنوان می‏گوید به حضرت خطاب کردم ای شریف حضرت فرمودند: بگو ای ابوعبدالله [به کنیه مرا صدا کن‏] گفتم ای ابوعبدالله حقیقت عبودیت چیست حضرت فرمودند: سه چیز است. 1. این که بنده در آن چه خداوند به او داده برای خودش مالکیتی نبیند چون بندگان مالکیتی ندارند و مال را مال خداوند می‏دانند و در هر جا او فرموده قرار می‏دهند. 2. این که بنده برای خودش تدبیر و پیش بینی نکند. 3. تمامی اشتغال شخصی در اوامر و نواهی خداوند باشد.
پس هر گاه بنده در آنچه خداوند به او داده برای خودش مالکیتی نبیند، انفاق در مواردی که خداوند امر به انفاق کرده راحت می‏شود.
و هر گاه بنده تدبیر امورش را به مدبر حقیقی یعنی خداوند واگذار کند مشکلات و مصائب دنیا برای او آسان می‏شود.
و هر گاه بنده مشغول به انجام اوامر خداوند و ترک نهی‏های او شود وقتی برای مجادله و فخر کردن بر دیگران نمی‏یابد.
پس هر گاه خداوند به بنده این سه چیز را کرامت فرماید دنیا، شیطان و خلق بر او آسان خواهد شد و دیگر دنیا را به جهت افزون‏طلبی و فخر فروشی نمی‏خواهد و آنچه را در نزد مردم است به جهت برتری بر دیگران نمی‏خواهد و ایامش را به بطالت نمی‏گذراند و این اول درجه تقوی است. خداوند می‏فرماید تلک الدار الاخره بخعلها اللذین لایریدون علواً فی الارض و الافساداً و العاقبة للمتقین. (آری این سرای آخرت را تنها برای کسانی قرار می‏دهیم که اراده برتری جویی در زمین و فساد را ندارند و عاقبت نیک برای پرهیزکاران است.
گفتم: ای ابوعبدالله مرا نصیحت نمایید: حضرت فرمود، توصیه می‏کنم تو را به نه چیز که این نه چیز سفارش من است به کسانی که خواهان راه به سوی خداوند هستند و از خداوند می‏خواهم که به تو توفیق عمل به این سفارشات را بدهد. سه تای از این نه چیز در ریاضت نفس می‏باشد و سه چیز در حلم و سه چیز در علم. این نه چیز را حفظ کن و آن را سبک مشمار. عنوان می‏گوید: حواسم را کاملاً به حضرت جمع نمودم برای شنیدن آنچه حضرت می‏فرماید: آنگاه حضرت فرمود:

اما آن سه چیز که در ریاضت نفس است:

بر حذر باش از اینکه آنچه را میل و اشتها به آن نداری بخوری چون موجب حماقت و نادانی می‏شود و نخور مگر هنگام گرسنگی و هر گاه خوردی حلال بخور و نام خداوند را بر آن ببر و بیاد بیاور حدیث پیامبر(ص) که می‏فرماید: پر نکرده است فرزند آدم ظرفی را بدتر از شکمش. پس اگر ناچار از خوردن هستی ثلث معده را غذا بخور و ثلث آن را برای نوشیدنی و ثلث آن را برای نفس کشیدن بگذار.
و آن سه چیز که در حلم است:
هر گاه کسی به تو گفت اگر یک بگویی ده جوابت می‏دهم، تو بگو: اگر ده بگویی یک جواب نمی‏دهم و هر گاه کسی به تو دشنام داد به او بگو: اگر در آن‏چه می‏گویی راست می‏گویی از خداوند می‏خواهم مرا ببخشد و اگر دروغ می‏گویی از خداوند می‏خواهم ترا ببخشد و هر گاه کسی تو را وعده به خیانت داده تو او را به خیرخواهی و مراعات وعده بده‏
و آن سه چیز که در علم است:
آنچه را نمی‏دانی از علما سؤال کن و بر حذر باش که به جهت امتحان و تجربه از آنان سوال کنی (یعنی آنچه را می‏دانی به جهت امتحان که آیان او می‏داند از او بپرسی) و بر حذر باش از این که به رأی خودت عمل کنی و تا راهی برای احتیاط وجود دارد احتیاط کن و از فتوا دادن فرار کن به مانند فرار از شیر و گردن خودت را پل برای دیگران قرار مده.
آنگاه امام صادق فرمود: برخیز ابوعبدالله که تو را نصیحت کردم و مزاحم اذکار من نشو  چرا که من به خودم بدگمان هستم. و درود بر کسی که از هدایت پیروی کند. (بحار الانوار 1/244)

توضیح : عنوان بصری از اهل سنت می باشد .


» نظر

توبه

1- سوره تحریم آیه 8 : ای کسانی که ایمان آورده اید به سوی خدا توبه کنید توبه ای نصوح امید است که او را بپوشاند گناهان شما را و شما را وارد باغهایی در بهشت کند که در زیر آن نهر های زیبا جاری است.

2-   امام رضا (ع) : کسی که از گناهی توبه کند در حالی که از آن دست بر نداشته و آن را بجای می آورد همچون مسخره کننده پروردگار خویش است .( کافی ج 4 ص 172 )

3-     هیچ کس نزد خدا محبوبتر از جوان توبه کار نیست. ( نهج الفصاحه ص 554 )

4-     سوره اسرائ آیه 25 : خدا هر که را که با نیت پاک به درگاه او تضرع و توبه کند البته خواهد بخشید .

5-   امام کاظم (ع) : دوست ترین بندگان در پیشگاه خدا آنهایی هستند که وقتی در فتنه گناه واقع می شوند بسیار توبه می کنند. ( کافی ج 2 ص 432 )

6-     سوره رعد آیه 27 : و خدای تعالی هر که را به سویش تضرع و توبه کند توبه اش را می پذیرد.

7-   سوره طه آیه 82 : بگو به بندگانم همانا من البته آمرزنده کسی هستم که توبه کند و سپس کار نیک نماید و او را به راه راست هدایت کنم.

8-   سوره نسا آیه 110 : هر کس بدی یا ظلم کند به نفس خود با ارتکاب گناهان و  سپس آمرزش بخواهد از خداوند و توبه نماید خدا را آمرزنده و مهربان می یابد .

9-   امیرالمومنین علی (ع) : شخصی در حضور حضرت گفت : استغفرالله. حضرت فرمودند : ساکت باش مادرت به عزایت بگرید . آیا می دانی استغفار چیست ؟ استغفار کار مردان عالی مقام است که شش شرط دارد : 1 پشیمانی از اعمال گذشته 2- عزم بر ترک گناه برای همیشه 3 ادا کردن حقوق مردم که بر عهده اش است 4 ادا کردن حقوقی که از جانب خدا بر او واجب بوده و قضا شده 5- آنچه از گوشت بدنش از حرام روئیده با گرسنگی و غم و اندوه و گریه بر گناهان آبش کند تا پوست به استخوان رسیده و از نو گوشت بروید 6 زحمت عبادت را به خود بچشاند چنانچه خوشی و شیرینی گناه را به خود چشانده است . ( وسائل الشیعه ج 11 ص 361 )

10- سوره توبه آیه 5 : پس اگر توبه کردند و نماز را بر پا داشتند و مال خود را پاک کردند  همانا خدا را آمرزنده و مهربان می یابند.

11- قصص آیه 67 : و اما هر که توبه کرد از گناهان و ایمان آورد و اعمال صالح انجام داد پس امید است که از رستگاران باشد.

12- امام رضا (ع) : هر که قادر نباشد بر چیزی که کفاره گناهان خود را بدهد صلوات بر محمد و آل محمد بفرستد که گناهانش را در هم می شکند. ( عین الحیوه ص 415 )

13- امام صادق (ع) : هر بنده ای که گناه کرد ، پس برخیزد و وضو بگیرد و دو رکعت نماز به جای آورد و از خداوند طلب آمرزش نماید . بر خداست که توبه اش را بپذیرد . ( وسائل الشیعه ج 11 ص 363 )

خداوند متعال می فرماید :

یا ابن آدم انی احبک فاحببنی

ای فرزند آدم من تورا دوست دارم پس مرا دوست بدار

لوعلم المدبرون کیف اشتیاقی بهم لماتوا شوقا

اگر کسانی که از من روی برگردانده اند می دانستند که چقدر نسبت به آنها مشتاقم هرآینه از شدت اشتیاق می مردند

من اعرض عن ذکری فان له معیشه ضنکا

هرکس از یاد من روی گردان شود حتما زندگی سختی خواهد داشت

اقم الصلوه لذکری

نماز را برای یاد من بپادار

اذا سالک عبادی عنی فانی قریب اجیب دعوه الداع اذا دعان فلیستجیبولی ولیؤمنو بی لعلهم یرشدون

هرگاه بندگانم در مورد من بپرسند همانا من نزدیکم دعای دعا کننده را جواب می دهم پس باید دعوتم را اجابت کنند و به من ایمان آورند تا هدایت شوند

امام معصوم می فرماید :  

التائب من الذنب کمن لا ذنب له

توبه کننده از گناه مانند کسی است که گناهی انجام نداده است .

پیامبراکرم صلوات الله علیه و آله می فرماید :

دائکم الذنوب و دوائکم الاستغفار

دردهایتان گناهانتان است و دوایتان استغفار

با این خدای مهربان که از مادر به فرزندش مهربانتر است آیا ما باز هم باید در غفلت باشیم باز هم به خودمون مشغول باشیم . همچنان در کارهای خودمون مست و مدهوش باشیم ؟ 

رفقا ما خدا رو نشناختیم توانایی و محبت و عظمت خدا رو هم با ذهن ناقص خودمون می سنجیم . بیاییم یه کم از دنیای مادی فاصله بگیریم قدرت درکمون رو بالا ببریم خدا رو با ماده مقایسه نکنیم عظمت خداوند بیشتر از درک و فهم ماست .

بیاییم بفهمیم که در برابر چه عظمتی گناه می کنیم و چه خسارت بزرگی رو متوجه خودمون و عالم خلقت کردیم . هر گناهی که ما انجام میدیم نقصی است که از طرف ما به عالم وارد میشه .

آیا وقتش نرسیده که قلبهامون برای خداوند قدیر علیم سمیع بصیر حنان منان غفران مستعان رحمن رحیم ذوالجلال و الاکرام خاشع بشه . بندگی کنه . این همه بندگی همه چیز رو کردیم به کجا رسیدیم ؟ اگه دنبال تجربه هم هستیم یه بار هم که شده ارتباط با خدا رو تجربه کنیم .

توبه یعنی بازگشت به خدا برگشت ازراهی که رفتیم و رو کردن به خداوند . بگیم استباه کردیم بچه ای که دست مادرش رو ول کرده و گم شده از شدت ترس و تنهایی گریه می کنه ما از خدامون جدا شدیم راهمون رو گم کردیم و تنها در بین تمام مشکلات موندیم . آیا وقتش نرسیده با گریه خدامون رو صدا بزنیم ؟ خدایی که می گه هرچقدر دور شدی هم اگه منو صدا بزنی من نجاتت می دم . خدایی که از مادر مهربونتره . مادر وقتی بچه اش رو پیدا می کنه با اشتیاق تمام بغلش می کنه نوازشش می کنه و بهش آرامش میده می گه نگران نباش من پیشتم . خدای ما که از مادر مهربانتره با تمام جلال و جبروتش به ما رو می کنه و می گه نگران نباش بنده من ،‌ خودم مواظبت هستم . فقط دیگه ازم دور نشو . حقیقت توبه اینه که دیگه تصمیم بگیریم از خدا دور نشیم . بگیم خدایا ما گم شدیم راهمون رو گم کردیم دلمون برات تنگ شده روی برگشت هم نداریم ولی به رحمت تو امیدواریم و می دونیم تو بخشنده ای .یادمون باشه که اگه تونستیم بخدا رو کنیم و با او هم کلام بشیم این بخاطر توجه خدا به ما بوده . خداوند متعال قبلا به ما رو کرده تا به ما اجازه داده شده که بتونیم برگردیم . هرگاه که به یاد خدا بودی بدان که خدا قبل از تو به یادت بوده است .


» نظر

توبه (2)

 

الم یأن للذین آمنوا ان تخشع قلوبهم لذکرالله و ما نزل من الحق؟...
آیا وقت آن نرسیده است که مؤمنان دلهایشان به یاد خدا خاشع گردد و خود در برابر قرآن خاضع شوند؟
تمام علمای اسلام در وجوب و لزوم توبه اتفاق نظر دارند و در متن قرآن مجید کراراً به آن امر شده است. در آیه 8 سوره تحریم می‌خوانیم:
ای کسانی که ایمان آورده‌اید به سوی خدا باز گردید، توبه کنید، توبه‌ای خالص و بی‌شائبه، امید است (با این کار) پروردگارتان گناهانتان را ببخشد و شما را در باغهایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است داخل کند.

نمونه احادیثی در مورد توبه

پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم : توبه گذشته ها را می پوشاند.
امام علی
علیه‌السلام : توبه رحمت را فرود می آورد.
هیچ واسطه و شفیعی کاراتر از توبه نیست .
توبه خالصانه گناه را می زداید.
پیامبر خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم : کسی که از گناه توبه کند مانند کسی است که گناهی نکرده باشد.
امام علی علیه‌السلام : توبه خوب گناه را پاک می کند.

مقام توبه گر

(همانا خداوند توبه گران و پاکیزگان را دوست می دارد).
پیامبر اکرم
صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم : نزد خدا چیزی محبوبتر از مرد یا زن توبه گر نیست .

امام باقر
علیه‌السلام : یکی از محبوبترین بندگان خدا نزد خداوند فتنه گری است که توبه کند.
پیامبر خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم : همه آدمیان خطا می کنند و بهترین خطاکاران توبه کنندگانند.

هـان ! سـوگـنـد به خدا که شادی خداوند از توبه بنده اش بیشتر است تا شاد شدن مرد از (پیدا کردن ) شترش .
امام باقر علیه‌السلام : شادی خداوند از توبه بنده اش بیشتر است تا شادی مردی که در شبی تار شتر و ره توشه خود را گم کند و سپس آن را بیابد.
.

نشانه توبه گراز زبان پیامبر

اخلاص عمل برای خدا
فرو گذاشتن باطل
پایبندی به حق
شوق وآزمندی به نیکی .

 


» نظر

توبه (3)

پشیمانی نوعی توبه است

امام علی علیه‌السلام : پشیمانی یکی از دو توبه است .
پیامبر خدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم : پشیمانی نوعی توبه است .
امام باقر علیه‌السلام : برای توبه کردن پشیمانی کافی است .
با پشیمانی سخت و آمرزش خواهی فراوان , رشته گناهان گذشته را قطع کن .
امام علی علیه‌السلام : پشیمانی از گناه همان آمرزش خواهی است .
پشیمانی از گناه مانع تکرار گناه می شود.
آن که پشیمان شود توبه کرده است , هر که توبه کند به خدا بازگشته است .

 

اعتراف حقیقی به گناه

و گروهی دیگر به گناه خود اعتراف کردند که اعمال نیکو را با کارهای زشت آمیخته اند.
امام باقر
علیه‌السلام : به خدا سوگند تنها آن کس از گناه می رهد که به آن اعتراف کند.
امام علی
علیه‌السلام : اعتراف راستین اثر ارتکاب گناه را نابود می کند.
امام باقر علیه‌السلام : سوگند به خدا که خداوند متعال از مردم جز دو کار نخواسته است : به نعمتهای او اعتراف کنند تا آنان را نعمت فزونتر دهد و به گناهان اقرار ورزند تا گناهانشان را بیامرزد.
امـام عـلـی علیه‌السلام : پـشـیمانی , استغفار است , اعتراف به گناه پوزش خواهی است و انکار آن پای فشردن بر گناه است .
شفیع و میانجی گنهکار همان اعتراف اوست (به گناهان ) و توبه او همان پوزش خواهی اوست .
گنهکاری که به گناه خویش اعتراف ورزد بهتر است از فرمانبرداری که به کار خویش ببالد.
پـیـامـبـر خـدا صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم فرمودند اگـر نشان توبه در توبه گزار آشکار نشود توبه نکرده است
طلبکاران را خشنود سازد
نمازها رااعاده کند
میان مردم فروتنی کند
خود را از شهوات و خواهشهای نفسانی بدور دارد
با روزه گرفتن گردن خود رانزار کند.

 

پایه های توبه

امام علی علیه‌السلام تـوبه بر چهار پایه استوار است
پشیمانی در دل
آمرزش خواهی به زبان
عمل کردن با اعضای بدن
تصمیم بر باز نگشتن به گناه

اسـتـغـفـار درجـه والا مـقـامان است و نامی است که پنج معنا در بر دارد
1- پشیمانی از گـذشته
2-
تصمیم برترک همیشگی آن
3-
آن که حقوق مردم را به آنان بپردازی ...
4-
ایـن که حق هر واجبی را که ضایع کرده ای ادا کنی
5-
این که گوشت برآمده از مال حرام را با انـدوهـهـا آب کنی چندان که پوست به استخوان چسبدو میان آن دو گوشتی تازه روید و که سختی طاعت را به تن بچشانی چنان که شیرینی معصیت را به کام او ریخته بودی .

 


» نظر

شرایط پذیرش توبه

 

 

پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در آخرین خطبه ای که برای مردم خواند و موعظه فرمود، بحثی راجع به توبه و بازگشت بنده از معصیت و گناه کرد، فرمود: هر کس یک سال قبل از مردنش توبه کند خداوند توبه او را می پذیرد. بعد خودش فرمود: یک سال زیاد است و در کمتر از یک سال هم ممکن است، اگر در یک ماه قبل از مردنش توبه کند خداوند توبه او را می پذیرد. باز فرمود: یک ماه هم زیاد است و در کمتر از یک ماه هم ممکن است، اگر کسی یک روز قبل از مردنش توبه کند خداوند توبه او را می پذیرد. باز فرمود: یک روز هم زیاد است و در کمتر از یک روز هم ممکن است، اگر کسی در یک ساعت قبل از مردنش توبه کند خداوند توبه او را می پذیرد، باز فرمود: یک ساعت هم زیاد است و در کمتر از یک ساعت هم ممکن است، در این وقت فرمود: اگر کسی یک لحظه قبل از مردنش توفیق توبه پیدا کند خداوند توبه او را می پذیرد.

توبه رجوع و بازگشت واقعی بنده به سوی خداوند است، و البته ممکن نیست که بنده ای واقعا و حقیقتا راه کج را که می رفته رها کند و به سوی راه راست و مستقیم باز گردد و از عمق باطن و روح خود به سوی خداوند بیاید نه فقط به دلیل اجبار و اضطرار - و خداوند او را در جوار رحمت خود نپذیرد. آن چیزی که رکن و اساس توبه را تشکیل می دهد، ندامت و پشیمانی از کار بد و تصمیم به ترک گناه است. توبه حقیقی یعنی انصراف جدی و بازگشت واقعی از گناه به سوی صلاح و ارشاد، و بدیهی است که اگر انصراف، جدی و واقعی باشد و معلول مشاهده کیفر نقد و حاضر نباشد البته خداوند متعال به رحمت واسعه خود آن را می پذیرد.توبه در دو موقف و دو موطن پذیرفته نمی شود:

یکی در همین دنیا آنگاه که کیفر رسیده باشد، و در حقیقت حالتی که انسان در این وقت به خود می گیرد صورت توبه دارد ولی حقیقت توبه ندارد. در سوره مبارکه مؤمن آیه 85 درباره بعضی از اقوام گذشته که دچار عقوبت الهی شدند می فرماید: " همین که عقوبت سخت ما را دیدند اظهار داشتند که به خدای یگانه ایمان آورده ایم و تمام آن چیزهایی را که شریک خداوند ساخته بودیم به دور ریختیم. ولی اینچنین توبه و ایمانی که بعد از مشاهده عقوبت سخت پیدا شود هرگز به حال آنها سود نخواهد بخشید.

موقف دوم که توبه پذیرفته نمی شود جهان آخرت است. همینکه آدمی بدان جهان رفت دیگر توبه و پشیمانی سودی ندارد، نه تنها بدان جهت که در آنجا آدمی کیفر را حاضر و مشهود می بیند بلکه بدان جهت که در آنجا دیگر عمل و تغییر تصمیم و حرکت و تکامل معنا ندارد، هر کس در آنجا به هر حالت و با هر درجه و هر مقام که رفت برای همیشه در همان حالت باقی است و نمی تواند در خودش تصمیماتی و تغییراتی ایجاد کند. در آنجا هم توبه و انصراف واقعی پیدا نمی شود نه اینکه انصراف واقعی پیدا می شود و مورد قبول واقع نمی گردد.

خداوند در سوره النساء آیات 17 و 18 می فرماید: « إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلی اللَّهِ لِلَّذِینَ یَعْمَلُونَ السوءَ بجَهَلَة ثُمَّ یَتُوبُونَ مِن قَرِیب فَأُولَئک یَتُوب اللَّهُ عَلَیهِمْ وَ کانَ اللَّهُ عَلِیماً حَکیماً* وَ لَیْستِ التَّوْبَةُ لِلَّذِینَ یَعْمَلُونَ السیِّئَاتِ حَتی إِذَا حَضرَ أَحَدَهُمُ الْمَوْت قَالَ إِنی تُبْت الْئََنَ وَ لا الَّذِینَ یَمُوتُونَ وَ هُمْ کفَّارٌ أُولَئک أَعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَاباً أَلِیماً؛ توبه تنها برای کسانی است که کار بدی را از روی جهالت انجام می دهند و سپس به زودی توبه می کنند، خداوند توبه چنین اشخاصی را می پذیرد و خدا دانا و حکیم است. و برای کسانی که کارهای بد را انجام می دهند و هنگامی که مرگ یکی از آنها فرا برسد می گوید الان توبه کردم، توبه نیست و نه برای کسانی که در حال کفر از دنیا می روند، اینها کسانی هستند که عذاب دردناکی برای آنها فراهم کرده ایم».

شرائط پذیرش توبه
در این آیه صریحا مسئله توبه و پاره ای از شرائط آن را بیان می کند و می فرماید: توبه تنها برای آنها است که گناهی را از روی جهالت انجام می دهند. کلمه جهل و مشتقات آن گرچه به معانی گوناگونی آمده است ولی از قرائن استفاده می شود که منظور از آن در این آیه طغیان غرائز و تسلط هوسهای سرکش و چیره شدن آنها بر نیروی عقل و ایمان است، و در این حالت، علم و دانش انسان به گناه گرچه از بین نمی رود اما تحت تاثیر آن غرائز سرکش قرار گرفته و عملا بی اثر می گردد، و هنگامی که علم اثر خود را از دست داد، عملا با جهل و نادانی برابر خواهد بود. ولی اگر گناه بر اثر چنین جهالتی نباشد بلکه از روی انکار حکم پروردگار و عناد و دشمنی انجام گیرد، چنین گناهی حکایت از کفر می کند و به همین جهت توبه آن قبول نیست، مگر این که از این حالت بازگردد و دست از عناد و انکار بشوید.

در واقع این آیه همان حقیقتی را بیان می کند که امام سجاد علیه السلام در دعای ابو حمزه با توضیح بیشتری بیان فرموده است آنجا که می گوید: «الهی لم اعصک حین عصیتک و انا بربوبیتک جاحد و لا بامرک مستخف و لا لعقوبتک متعرض و لا لوعیدک متهاون لکن خطیئة عرضت و سولت لی نفسی و غلبنی هوای؛ خدای من هنگامی که به معصیت تو پرداختم اقدام به گناه از راه انکار خداوندیت نکردم و نه به خاطر خفیف شمردن امر تو بود و نه مجازات ترا کم اهمیت گرفتم و نسبت به آن بی اعتنا بودم و نه وعده کیفرت را سبک شمردم بلکه خطائی بود که در برابر من قرار گرفت و نفس اماره، حق را بر من مشتبه کرد و هوی و هوس بر من چیره شد».

«ثم یتوبون من قریب» در این جمله اشاره به یکی دیگر از شرائط توبه کرده و می فرماید: سپس به زودی توبه کنند. در باره معنای قریب ( زمان نزدیک ) در میان مفسران گفتگو است، جمع زیادی آن را به معنی قبل از آشکار شدن نشانه های مرگ می گیرند، و آیه بعد را که می گوید پس از ظهور علائم مرگ توبه پذیرفته نمی شود، شاهد بر آن می دانند، بنا بر این تعبیر به قریب شاید به خاطر این است که اصولا زندگی دنیا هر چه باشد کوتاه و پایان آن نزدیک است.

اما بعضی دیگر آن را به معنی زمان نزدیک به گناه گرفته اند، یعنی به زودی از کار خود پشیمان شود و بسوی خدا بازگردد، زیرا توبه کامل آن است که آثار و رسوبات گناه را به طور کلی از روح و جان انسان بشوید، و کمترین اثری از آن در دل باقی نماند، و این در صورتی ممکن است که در فاصله نزدیکی قبل از آنکه گناه در وجود انسان ریشه بدواند و بشکل طبیعت ثانوی در آید از آن پشیمان شود، در غیر این صورت غالبا اثرات گناه در زوایای قلب و جان انسانی باقی خواهد ماند، پس توبه کامل توبه ای است که به زودی انجام پذیرد، و کلمه قریب از نظر لغت و فهم عرف، نیز با این معنی مناسبتر است.

درست است که توبه بعد از زمان طولانی نیز پذیرفته می شود، اما توبه کامل نیست و شاید تعبیر به علی الله ( توبه ای که بر خدا لازم است آن را بپذیرد ) نیز اشاره به همین معنی باشد زیرا این تعبیر تنها در این آیه از قرآن آمده است و مفهوم آن این است که پذیرش این گونه توبه ها از حقوق بندگان می باشد در حالی که پذیرش توبه های دور دست از طرف خداوند یک نوع تفضل است، نه حق. به طور خلاصه شرط قبولی توبه دو چیز است: نخست این که قبل از مشاهده نشانه های مرگ باشد و دیگر این که انسان، با ایمان از دنیا برود. ضمنا از این آیات قرآن استفاده می شود که انسان نباید توبه را به تاخیر اندازد، زیرا ممکن است به طور ناگهان مرگ او فرا رسد و درهای توبه به روی او بسته شود.

خداوند در جای دیگر می فرماید: «إِلا الَّذِینَ تَابُوا مِن بَعْدِ ذَلِک وَ أَصلَحُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِیمٌ؛ مگر کسانی که بعد از آن توبه کنند و جبران نمایند که خداوند غفور و رحیم است» (سوره نور ، 5). توبه تنها استغفار یا ندامت از گذشته، و حتی تصمیم نسبت به ترک در آینده نیست، بلکه علاوه بر همه اینها شخص گنهکار باید در مقام جبران بر آید. اگر واقعا حیثیت زن یا مرد پاکدامن را لکه دار ساخته برای قبولی توبه خود باید سخنان خویش را در برابر تمام کسانی که این تهمت را از او شنیده اند تکذیب کنند و به اصطلاح اعاده حیثیت نمایند. جمله « واصلحوا» بعد از ذکر جمله تابوا اشاره به همین حقیقت است، که باید این گونه اشخاص از گناه خود توبه کنند و در مقام اصلاح فسادی که مرتکب شده اند بر آیند. بنابر این جبران و اصلاح فساد انجام شده شرط قبولی توبه اعلام شده است.

 

 


» نظر
<   <<   41   42   43   44   45   >>   >